​Ett prestigefullt projekt på en av stadens finaste adresser

Pressmeddelande

​Ett prestigefullt projekt på en av stadens finaste adresser

Hökerum bygg vann markanvisningstävlingen då Göteborgs stad bad om anbud på Lennart Torstenssonsgatan 9, en av stans mest prominenta adresser och en av de sista byggrätterna som finns för att tillskapa något nytt i området.

– Det här är en unik tomt mitt i Lorensbergs villastad. Här finns anrika byggnader som stått sig otroligt fint i över 100 år. Nu vill vi vara med och tillföra något nytt till området som både lyssnar in platsen och visar att det går att bygga vackert och hållbart även i vår tid, säger Fredrik Ståhl, VD för Hökerum Bygg.

Byggrätten är på 798 kvadratmeter BTA och tydligt styrd från staden. Här är det fastslaget att det ska byggas minst åtta bostadsrätter, men det kan bli fråga om upp till tolv lägenheter. De omgivande husen är alla unika med omsorgsfullt utformade detaljer. Tegel, puts och vackra fönsteromfattningar ger ett påkostat och gediget uttryck. Området omfattas av stadens bevarandreprogram.

– Vi kommer starta med att lyssna in stadens intentioner och handla upp rätt arkitekt för uppdraget. Vår intention är att dansa i takt med staden och tillsammans hitta fina lösningar såväl exteriört som interiört, säger Fredrik Ståhl.

Detaljplanen är antagen och nästa steg är att arbeta fram ett bygglov för projektet. Troligen kan huset på Lennart Torstenssonsgatan börja byggas sommaren 2021. Idag är tomten obebyggd. I närheten finns universitetsområdet med Renströmsparken och den anrika Näckrosdammen. Ett par minuters promenad bort ligger Götaplatsen med Poseidon, konstmuseet, konserthuset och stadsteatern. Tomten är den hittills dyraste som Göteborgs stad har sålt,sett till kronor per kvadrat.

– Att det är en dyr tomt är inte så konstigt med tanke på att det är ett av Göteborgs absolut bästa lägen. Det här ska bli ett fantastiskt roligt projekt att driva, konstaterar Fredrik Ståhl.

På Lennart Torstenssonsgatan 9 kommer en del av skogen ge plats för bostäder. Det är en unik tomt på en av Göteborgs finaste adresser, vilket ska återspeglas i arkitekturen.