​Nu startar vi CO2-Jakten!

Nyheter

Hökerum Bygg, Stiba och Ulricehamns Betong har gått ihop för att hitta så många goda lösningar som möjligt i jakten på CO2-utsläpp. De tre företagen har många gemensamma byggprojekt bakom sig. Nu vill de samarbeta för att sänka CO2- utsläppen vid nyproduktion av hus.

Vi tror på idén att man kan ta större kliv mot bättre lösningar med gemensamma mål och genom att samarbeta, säger Fredrik Ståhl, VD på Hökerum Bygg.

Det började med en konkret frågeställning:

Kan vi sänka CO2-utsläppen i vårt nästa gemensamma projekt, Brf Linden i Ulricehamn, med 20 procent?

– Jag är helt övertygad om att vi klarar det säger UBABs VD, Fredrik Gustavsson. Han får medhåll från Joakim Österlund, VD på Stiba och Fredrik Ståhl från Hökerum Bygg.

– Det är genom samarbete mellan olika aktörer som vi får med helheten konstaterar Joakim Österlund. Om vi själva tar fram nya lösningar får vi inte alltid med alla aspekter fortsätter han.

Arbetet har inletts med workshops, diskussioner och konkreta frågeställningar till ljudkonsult. Normer ifrågasätts och man tar sig en funderare på om alla moment verkligen utförs på bästa sätt. Kanske finns det både material och processer som kan effektiviseras?

Nästa steg i arbetet är att fortsätta med riskbedömningen och att bjuda in fler aktörer att delta i arbetet. Arkitekt och installatörer förväntas ha mycket att bidra med i processen. Det långsiktiga målet är att bygga klimatneutrala bostäder senast år 2045.

Nu återstår frågan, kommer det att gå att sänka utsläppen med 20 procent* redan i nästa gemensamma projekt, som redan har kommit långt i projekteringen?

Företagen lovar att hålla alla som är intresserade underrättade om  vad som pågår i projektet; idéer, framsteg och motgångar under resans gång.

-Vi hoppas att många följer med på färden. Tanken är att vi ska lära oss av både andra och varandra. En projekthemsida är under uppbyggnad. Där kommer de som är intresserade kunna följa projektet, delta i diskussioner och bidra med konkreta förslag, säger Maria Ståhl, ansvarig för hållbarhetsarbetet på Hökerum Bygg.

*Mängden CO2- utsläpp jämföras med ett konstruktionsmässigt liknande projekt, Brf Norra Stranden som stod färdigbyggt 2015.

Fakta: