Köpprocessen

Från dröm till verklighet

Drömmen om att köpa en helt ny bostad står högst upp på önskelistan hos många och för de flesta av oss är det vår livs största affär. Fördelarna är många när man köper en ny bostadsrätt, inte minst känslan av att allting är helt nytt. När du får nycklarna och stiger över tröskeln till ditt nya hem är det ingen annan som bott där före dig.

Fler fördelar är att du slipper budgivning, du kan göra egna inredningsval, få en kvalitetssäkrad bostad, du har tid att sälja nuvarande bostad och har god tid att planera för din inflyttning. Det skiljer sig från att köpa en färdig bostad eftersom bostaden ännu inte finns. Vi tycker att det är väldigt viktigt att låta dig vara med på resan när vi bygger din nya bostad och vi finns alltid till hands för dina funderingar. Nedan går vi genom köpprocessen steg för steg så att du känner dig trygg hela vägen.

Hitta din bostad

När du hittat en bostad som du är intresserad av anmäler du enkelt ditt intresse här på hemsidan. Nu kommer du att bli kontaktad av oss och få löpande information om ditt projekt och när det är dags för säljstart.

Dags för säljstart

Om du har gjort en intresseanmälan blir du inbjuden till en informationsträff inför säljstarten. Ibland sker detta i ett öppet möte, ibland digitalt och via en film, då kan du välja själv när du har tid. Hur det än sker så ger vi dig all information du behöver. Mäklaren som håller i försäljningen har också all information. Vid säljstart får du veta när du kan boka din drömlägenhet.

Skriva förhandsavtal

När du har bokat din lägenhet, alla detaljer är genomgångna och du känner att du har full koll på ditt bostadsköp, då tecknar vi ett bindande förhandsavtal. I samband med förhandsavtalet betalar du ett förskott på 50 000 – 75 000 kr beroende på insatsen. Förhandsavtalet är mellan dig och bostadsrättsföreningen. Resterande del av handpenningen, som totalt sett är 10 procent av insatsen, betalar du sex månader före tillträde.

För att du ska känna dig extra trygg så ingår vår Tryggt Köp försäkring som skyddar dig mot dubbel boendekostnad och avbokningsskydd vid kritisk sjukdom eller dödsfall. Läs mer om Tryggt Köp

Välja inredning

En stor fördel när du köper en nyproducerad bostad av oss på Hökerum Bygg, är att du får vara med och bestämma hur ditt nya hem ska se ut. Du kan självklart välja att behålla vår redan höga grundstandard som är original i lägenheten eller göra en mängd val som passar din egen stil.

Du gör enkelt dina val i lugn och ro genom vårt digitala inredningssystem. Vilka valmöjligheter du har beror på i vilket skede av byggnationen du köper.

Följ med när vi bygger din bostad

Under tiden vi bygger och inreder din lägenhet kommer du löpande få nyhetsbrev där vi informerar om vad som händer. Du kommer även att bjudas in till byggarbetsplatsen på förhandsvisningar av din bostad i olika skeden för att se din bostad växa fram.

Besiktning av din bostad

Innan du flyttar in i ditt nya hem görs en besiktning av en opartisk besiktningsman som kontrollerar och går igenom hela din bostad med oss på Hökerum Bygg. Vid besiktningen är det även med en representant från bostadsrättsföreningens styrelse.

I god tid före inflyttning blir du inbjuden att delta i slutbesiktningen av din bostad. Då kontrolleras att lägenheten är fri från fel och brister. Besiktningen sker tillsammans med representanter från Hökerum Bygg samt en opartisk besiktningsman. Eventuella fel som konstateras kommer att åtgärdas före inflyttning. Efter ungefär två år görs en garantibesiktning.

Skriva upplåtelseavtal

När föreningens ekonomiska plan är klar och registrerad av Bolagsverket tecknas upplåtelseavtal mellan dig och bostadsrättsföreningen. Detta brukar ske ungefär 4 veckor före inflyttning.

Dags att flytta in!

Vi kommer att meddela dig inflyttningsdag ca 3 månader före inflyttningen. Före inflyttningen (tillträdet) ska resterade summan av bostadens pris och kostnaden för eventuella tillval som du gjort betalas. På inflyttningsdagen träffar du en inflyttningsvärd från Hökerum Bygg som går igenom ditt nya hem och alla praktiska detaljer. Efter detta får du nycklarna och det är nu din lägenhet. Välkommen hem!

Tillbaka till köpguiden

Till köpguiden